KINDERSTEMMEN SPRAAKCOMPUTER

In Nederland zijn er ongeveer 50,000 kinderen tussen de 2 en 12 jaar met een communicatie beperking. Deze kinderen kunnen gebruikmaken van spraak software op een Ipad om zichzelf verstaanbaar te maken. Tot voor kort waren de beschikbare stemmen alleen stemmen van volwassenen. Niet prettig voor de jonge gebruikers die aan een volwassen stem geen eigen identiteit kunnen ontleden. Merel en Joel zijn de eerste Nederlandse kinderen die voor de spraaksoftware hebben ingesproken. VoiceOverKids deed de kinderstemmen casting en verzorgde de opnamen die 2 weken in beslag namen in onze studio.

 

AssistiveWare, een toonaangevende pionier op het gebied van ondersteunende technologie, heeft Nederlandse kinderstemmen toegevoegd aan haar op pictogrammen gebaseerde communicatie-app Proloquo2Go. De stemmen zijn ontwikkeld in samenwerking met Acapela Group en worden ondersteund door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind NSGK. De Nederlandse stemmen heten Thijs en Merel, en zijn door en voor kinderen opgenomen. Ze geven hiermee een stem aan kinderen die niet kunnen spreken en daarom Ondersteunde Communicatie (OC)-systemen gebruiken.

 

“Ondersteunde communicatie met name spraakcomputers voor kinderen hadden altijd het probleem dat de kinderen het moesten doen met volwassen stemmen. Verassend is nu dat de technologie het mogelijk maakt, de spraaksynthese, dat de kwaliteit van de stem van kinderen haalbaar is in een spraakcomputer en verdomd goed klinkt in die spraakcomputer. Dat betekent eigenlijk dat kinderen, en dat zie je ook, zich sneller zullen identificeren met een spraakcomputer dan ooit tevoren. Die spraakcomputer wordt een deel van jezelf.” zegt Professor Hans van Balkom

EEN STEM VOOR KINDEREN DIE NIET KUNNEN SPREKEN

Afgelopen zomer hebben twee kinderen, Merel en Joel, 2 weken in de studio gezeten. Ze hebben allerlei zinnen, geluiden en uitdrukkingen ingesproken.

 

Hiermee hebben ze de basis gelegd voor de ontwikkeling van tekst-naar-spraakstemmen, waarmee kinderen alles kunnen zeggen wat ze willen.

 

“AssistiveWare is onze partner sinds het ontstaan van de kinderstemmen. Samen hebben we bijgedragen aan het verbeteren van het dagelijks leven van de kinderen en hun families die gebruik maken van de stemmen van Acapela met AssistiveWare’s bekroonde oplossingen. Meer dan 20 stemmen in verschillende talen zijn reeds beschikbaar en we kijken ernaar uit om stemmen te blijven bieden aan kinderen over de hele wereld”, zegt Nicolas Mazars, Business Unit-manager van Acapela Inclusive.

 

Vanaf 27 Februari 2018 kun je de stemmen exclusief downloaden in Proloquo2Go. Deze bekroonde iOS app heeft wereldwijd al 175.000 kinderen, tieners en volwassenen een stem gegeven.